Veranderingen in de huid tijdens de menopauze

January 19, 2016

 

De menopauze wordt gekenmerkt door verscheidene veranderingen in het lichaam die niet zo populair zijn. De voornaamste klachten die hier het gevolg van zijn, zijn opvliegers, slapeloosheid, stemmingswisselingen en last but not least: huidveroudering. Dit wordt voornamelijk gekenmerkt door rimpels, verslapping en een droge huid. Door deze huidverouderingsverschijnselen, voelen vrouwen zich dan vaak ook minder aantrekkelijk en zitten ze minder goed in hun vel.

 

De menopauze

De ene dame heeft meer last van deze symptomen dan de andere. Veel hangt hierbij af van de genen, van de levensstijl en van de verzorging van de huid. Volgens de Spaanse Vereniging voor Menopauze Studies (AEEM), treedt de menopauze op rond de gemiddelde leeftijd van 51,4 jaar. Eens het lichaam stopt met de productie van oestrogeen en progesteron, wordt ook de activiteit van de eierstokken beëindigd. De maandelijkse menstruaties stoppen en de menopauze is begonnen.

 

 

Gevolgen voor de huid

Het verlies van oestrogenen heeft opmerkelijke gevolgen voor onze huid. De stevigheid en densiteit van de huid, elasticiteit, pigmentatie en hydratatie zijn namelijk allemaal voor een groot deel afhankelijk van oestrogenen. Vooral de activiteit van de fibroblasten (huidcellen) en de daarbij horende productie van collageen in de huid vermindert sterk tijdens de menopauze. In de eerste 5 jaren van de menopauze, kan iemand wel tot 30% extra collageen verliezen en verder nog 2% per jaar in de post-menopauzale periode.

 

 

Hormoonbehandelingen

Sommige artsen zijn voorstanders van hormonale therapie, waarbij er hormonenpreparaten gegeven worden om de effecten van de menopauze (ook in de huid) te verlichten. Na jarenlange discussies over het onderwerp, zijn dokters het echter nog steeds niet eens of hormoontherapieën wel of niet in verband gebracht kunnen worden met borstkanker en eierstokkanker. Ook natuurlijke alternatieven, fyto-oestrogenen, die een oestrogeenachtige werking hebben (vb. soja) zijn omstreden en worden dikwijls gelinkt aan kanker. Verder worden er soms (fyto-)hormonen in cosmetica verwerkt, maar ook daarvan is het wetenschappelijke voordeel niet bewezen.

 

 

Huidverjonging bij 'een menopauzale huid'

Als we een huid natuurlijk willen verjongen van iemand die zich in de menopauze bevindt, kunnen we het beste voornamelijk gaan kijken naar hoe we de natuurlijke activiteit in de huid toch kunnen verhogen zodat de huid opnieuw meer collageen gaat produceren en ze weer elastischer en voller wordt.

 

Natuurlijk is het in de eerste plaats belangrijk dat de persoon zelf een zo gezond mogelijke levensstijl heeft met:

- een voedingspatroon met zeer veel groenten en fruit (en eventuele supplementen),

- niet roken

- zo weinig mogelijk stress

- vermijden van teveel zon

- goede hydratatie

- voldoende nachtrust

 

Verder kan de natuurlijke activiteit in de huid vandaag de dag goed gestimuleerd worden op verschillende manieren en op verschillende dieptes, naargelang de noodzaak bij de huid. De ene persoon heeft erg oppervlakkige rimpels en kan al goed geholpen worden met aangepaste crèmes met actieve ingrediënten.

Bekijk hier de door ons geadviseerde verjongingsproducten van Beauté Pacifique.

 

Andere personen hebben diepere rimpels en/of zelfs verslapping en dan is ook een intensievere aanpak vereist met verschillende soorten behandelingen, zoals met peelings, koudlaser en hyaluron of diepe collageen- en elastinestimulatie met gerenommeerde monopolaire radiofrequentie (zie ook resultaat op onderstaande foto).

Bekijk hier onze anti-rimpel behandelingen.

 

Bekijk hier onze anti-rimpel + huidverstevigende behandelingen.

 

 


 

Bronnen:

Virtualmedicalcentre

The Healthy Skin Blog

Bovenste foto: Stockphoto Wix

Onderste foto: Eigen resultaat van Alphaderm; Anti Ageing Center Oudenaarde

 

Bovenstaande tekst is eigendom van Alphaderm en mag niet zonder uitdrukkelijke toestemming gedeeld of gekopieerd worden.

Please reload

In de kijker

Omarm het verouderingsproces en word mooi oud!

23/02/2016

1/4
Please reload

Recente Posts
Please reload

Archief
Please reload